Knižná publikácia zachytáva osudy 254 gréckokatolíckych kňazov.

23.06.2011 Prešov

Prešov 23. júna (TASR) – Životné osudy gréckokatolíckych duchovných zo Slovenska, ktorí boli po roku 1950 prenasledovaní totalitným režimom, sú obsahom dvoch zväzkov knižnej publikácie \"Zostali verní. Osudy gréckokatolíckych kňazov\". Autorom je prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, ktorý dnes publikáciu predstavil novinárom.
Materiály zhromažďoval v rokoch 1997–2001 a následne boli vydané v ôsmich brožúrach. V roku 2009 vyšiel prvý 600-stranový zväzok a teraz bola vydaná druhá kniha v náklade 1500 kusov.
\"V týchto knihách sú spísané osudy 254 kňazov gréckokatolíckej cirkvi, ktorí po roku 1950 zostali verní svojej cirkvi, Svätému otcovi, zostali verní svojmu svedomiu a neprestúpili do pravoslávnej cirkvi,\" vysvetlil Babjak.
Doplnil, že títo ľudia volili radšej väzenie alebo vyhnanstvo, než by mali pôsobiť ako duchovní pod hlavičkou inej cirkvi, k čomu sa ich v tom čase snažil prinútiť vtedajší režim. Medzi spomínanými kňazmi čitateľ nájde aj životné príbehy blahoslavených mučeníkov, biskupov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka.
Autor dnes na stretnutí s novinármi uviedol, že zbieranie materiálov mu trvalo v podstate štyri roky. V tomto čase navštevoval kňazov, ktorí mu rozprávali o svojom osude, alebo sa stretával s rodinnými príslušníkmi zosnulých duchovných. Okrem toho čerpal informácie z cirkevných a štátnych archívov.
\"Zaujímavé boli návštevy príbuzných. Niektorí mali všetky tieto dokumenty a materiály zhromaždené, niekto nemal nič, ani fotografiu. Zväzky, ktoré vyšli teraz, sú už obohatené aj o informácie, ktoré som získal z biskupského archívu,\" konštatoval arcibiskup.
Babjak zdôraznil, že obdobie od zákazu gréckokatolíckej cirkvi až po jej znovuobrodenie v roku 1968, ktoré bolo veľkým krížom, dalo cirkvi troch blahoslavených. V auguste tohto roka sa bude v Ľutine konať odpustová slávnosť, na ktorej posvätia dve nové kaplnky.
\"Jedna z nich bude venovaná pamiatke na likvidáciu a vzkriesenie našej cirkvi a bude pripomínať odkaz blahoslavených mučeníkov,\" dodal arcibiskup.
Gréckokatolícke arcibiskupstvo dnes prestavilo aj novú mapu metropolie. Tá obsahuje grafickú časť, ktorá poskytuje informácie o členení gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku v troch diecézach. V tabuľovej časti sú zachytené údaje o počtoch farností či veriacich. Údaje v nej sa opierajú o zistenia zo sčítania obyvateľov v roku 2001.
 

Vyberte región